tiistai 22. syyskuuta 2015
Tehtävä 4
Aloita auton pesu suihkuttamalla pistoolista pesuainetta koko auton päälle. Sen jälkeen pestään pesuaine pois painepesurilla aloittaen jostain alakulmasta ettei vettä roiskua muualle kuin pestävään kohtaan, sillä silloin lika ei lähde kunnolla. Sitten täytetään ämpäri lämpimällä pesuaineella johon lisätään pesuaine ja hinkataan sienellä tai harjalla auton kattoa. Sen jälkeen huuhdellaan painepesurilla katto. Sitten hinkataan taas sienellä tai harjalla ikkunoiden alareunoihin asti, ja taas huuhdellaan pois. Lopulta hinkataan viimeiset kohdat autosta ja huuhdellaan pois. Lopuksi kuivataan koko auto lastoilla aloittaen katolta.
Seuraavaksi auto vahataan. Nyt kostutetaan vahasientä vähän ja aloitetaan levittämään vahaa sillä auton pintaan pyörivällä liikkeellä. Kun koko auto on vahassa, aloitetaan kiillotus kiillotusrätillä hinkkaamalla, siten ettei auton pintaan jää vahapaakkuja.
Viimeiseksi jää sisäputsi. Lattiamatot otetaan ensimmäiseksi autosta pois ja ne pestään ja laitetaan kuivamaan. Sen jälkeen imuroidaan kaikki auton sisäpinnat esim. lattiat ja penkit. Sitten pestään lasit ikkunanpesunesteellä ja hinkataan nukkaamattomalla paperilla tai rätillä. Lopuksi kiillotusräteillä ja sisäpesuaineella hinkataan kaikki auton sisällä olevat muoviosat puhtaaksi.
Ja nyt auto on kuin uus.
Tehtävä 5: Ajoonlähtötarkistus
Ennen ajoonlähtöä kannattaa tarkistaa, että auto on ajokelpoinen. Tarkista että kaikki valot toimii, esim. vilkut,
pitkät, lyhyet, jarruvalot ja parkit.
Öljyt tarvitsee myös tarkistaa öljytikusta joka on moottorissa pystyasennossa. Tarkista myös, että kaikki
renkaat on kunnossa ja että niissä on tarpeeksi
pintaa, ja ettei renkaissa ole patteja.
Kävele auton ympäri ja katso ettei mikään repsota ulkoisesti. Lopuksi tarkista bensatilanne, ja ettei mitkään varoitusvalot pala.
Tehtävä 6: Auton osat
Kojelauta: Kojelautaan kuuluu mittaristo ja usein suurin osa hallintalaitteista. Mittaristoon kuuluu yleensä ainakin nopeus-, kierrosluku-, moottorinlämpö- ja bensamittari.
Moottori: Moottori on kone, joka tuottaa mekaanista voimaa sekä vääntömomenttia. auton moottorissa muutetaan polttoaineen kemiallista energiaa mekaaniseksi energiaksi.
Jarrut: Jarrut on liikkeen hidastamiseen, hallitsemiseen ja pysäyttämiseen tarkoitettu laite. Jarrut toimivat mekaanisesti kitkaan perustuen.
Vaihteisto: Vaihteisto on laite, jolla siirretään tehoa, sekä muunnetaan momentin ja pyörimisnopeuden suhdetta. Vaihteiston avulla voidaan valita sisääntuloakselin ja ulostuloakselin välinen välityssuhde.
Akku: Akku on laite, joka varastoi sähköenergiaa sähkökemiallisessa muodossa. Ladattaessa akku muuttaa sähköenergian kemialliseksi energiaksi ja purettaessa takaisin sähköenergiaksi. Sanalla akku tarkoitetaan yleisesti sekundääriparistoa, jossa purkauksen aikana tapahtuu ensiksikin primäärireaktio, jossa sähköenergia vapautuu. Sen lisäksi tapahtuu sekundäärireaktio, jossa purkauksessa vapautuneet yhdisteet sitoutuvat kemiallisesti akkuun.
Pyörät: ajoneuvoissa käytetään pyöriä, jotka muodostuvat renkaasta ja vanteesta. Yleisin rengastyyppi on ilmatäytteinen kumirengas. Vanteet valmistetaan yleensä teräksestä tai alumiinista. Vanne voi olla jäykkä levystä väännetty tai valamalla valmistettu vanne tai jännityksien avulla koossa pysyvä pinnavanne.
Ohjauslaitteet: Ohjauslaitteisiin kuuluu ratti, vaihdekeppi, polkimet, käsijarru ja kojelaudassa olevat napit.
Pakoputkisto: Pakoputkisto on moottoriin liittyvä osa, jonka tehtävä on johtaa kuumat pakokaasut pois moottorista, puhdistaa niitä ja vähentää niistä aiheutuvaa meluhaittaa.
Pakoputkisto koostuu pakosarjasta, pakokaasujen jälkikäsittelylaitteistosta, äänenvaimentimista ja niitä yhdistävistä putkista. Tyypillisessä nykyaikaisessa dieselkäyttöisessä henkilöautossa pakoputkisto koostuu pakosarjasta, turboahtimesta, hiukkasloukusta, katalysaattorista ja äänenvaimentimista.uta:
maanantai 21. syyskuuta 2015
Tehtävä 2: korjaamon laitteet
1:Autonosturi: Tarkoitettu autojen nostamiseen, hallin oven vieressä on kytkin josta nosturia voi laskea ja nostaa, kytkimessä on myös hätäseis nappi josta nosturin voi pysäyttää jos on vaaratilanne. autoa nostaessa pitää huomioida, että auto on oikealla kohdalla nosturissa, ja laskettaessa että nosturin tai auton alle ei jää mitään.
2:pylväsporakone: Tarkoitettu esineiden poraukseen. Laitetta käytettäessä täytyy huomioida, että porattava esine on kiinnitetty pöytään kunnolla ja että pöytä on tiukalla. laitteen päällä on kytkin josta saa poran päälle ja säädettyä pyörintänopeuden, sekä siellä on myös hätäseis nappi josta vaaratilanteessa poran saa sammutettua. Laitetta käyttäessä täytyy pitää kuulo- sekä näkösuojaimia.
3:Rengaspesuri: Laitteella pestään renkaat, käyttäessä huomioi että rengas on asetettu kunnolla laitteeseen. Laitteessa ei oikein ole turvallisuusriskejä, koska pestävä rengas on suojan sisällä kokonaan. laitteessa on kiinni kytkin josta saa laitteen päälle, sekä myös hätäseis nappi.
4:Rengaskone: Laitteella irroitetaan sekä kiinnitetään kumi vanteeseen. Rengas kiinnitetään pyörivään pöytään, ja kumin ja vanteen väliin ängetään teräskappale, ja pöytä pistetään pyörimään jolloin kumi´lähtee hitaasti vanteelta.
5: Renkaiden tasapainotin: rengas tasapainotetaan asettamalla rengas laitteeseen ja pistetään laite päälle jolloin rengas alkaa pyörimään. Laitetta käyttäessä pitää varoa ettei esim. hihat jää renkaaseen kiinni.
Tehtävä 3: työkalut
Meisselit: 3 talttapäätä ja 3 ristipäätä, käytetään ruuvien ja pulttien irroitukseen ja kiinnitykseen.
Ison räikän meisselipäät: käytetään pulttien ja ruuvien irroitukseen ja kiinnitykseen.
Lenkkiavaimet:8,10,12,13,14,17,19,22, käytetään pulttien irroitukseen ja kiinnitykseen.
Pihdit: kärkipihdit, tongit ja säätöpihdit, käytetään moneen asiaan.
sähkömeisseli ja sähkökynä, käytetään sähkön mittaukseen.
Ison räikän hylsyt:10-22, 24, 27, 30, 32, käytetään pulttien irroitukseen ja kiinnitykseen.
Ison räikän pitkät hylsyt: 14,15,17,19,22, käytetään pulttien irroitukseen ja kiinnitykseen.
Tulpanavaimet: 16,21, käytetään tulppien irroitukseen ja kiinnitykseen.
nivelvarsi isolle räikälle: käytetään hankaliin paikkoihin.
Pienen räikän pitkät hylsyt: 6-13, käytetään pulttien irroitukseen ja kiinnitykseen.
ison räikän nivelvarsi: käytetään hankaliin paikkoihin.
Pienen räikän hylsyt:4-14,käytetään pulttien irroitukseen ja kiinnitykseen.
pienen räikän meisselihylsyt: torxit, talttapäät, kuuskulmat, ristipäät, käytetään pulttien irroitukseen ja kiinnitykseen.
Ison ja pienen räikän torxihylsyt: 24-4, käytetään pulttien irroitukseen ja kiinnitykseen.
Ison räikän meisselipäät: käytetään pulttien ja ruuvien irroitukseen ja kiinnitykseen.
Iso räikkä
Pieni räikkä ja meisseli
Isot ja pienet jatkovarret
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)